UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

sobota, 2 lipca 2016

Biszkoptowe babeczki orkiszowe, razowe, bez cukru :)

Nieskromnie stwierdzę, że udał mi się razowy biszkopt idealny! Cudnie puchaty, pięknie wyrósł, pyszny, banalny do zrobienia. Z ciasta powstały biszkoptowe babeczki - muffinki. Ciemna mąka orkiszowa prawdopodobnie ma niższy indeks glikemiczny od mąki pszennej razowej, a co równie ważne, lepiej mi się udają wypieki z jej udziałem.
Po zjedzeniu aż czterech babeczek, moja glukoza nie przekroczyła rygorystycznych norm, wyznaczonych dla cukrzycy ciążowej. Z czystym sumieniem mogę więc polecić to ciasto i zrobione z niego muffinki jako zdrowszą alternatywę dla klasycznego biszkoptu :)




Rozwiń, aby wyświetlić przepis
Składniki (na 16 sporych babeczek):

  • 120 g - ok. szklanka mąki orkiszowej ciemnej (miałam typ 1850)
  • 60 g ksylitolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (sądzę, że bez niego też da radę)
  • 3 g kakao (można pominąć, miałam resztkę do wykorzystania)
  • szczypta soli
  • 6 jaj
Do przybrania użyłam:
  • śmietanka 30%, mały kubeczek 200 ml
  • łyżka ksylitolu
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (75% kakao)
  • łyżka mleka
  • łyżeczka masła
  • truskawki
  • listki melisy
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać w misce mąkę z proszkiem, kakao i solą.
Ubić białka na sztywną pianę, na maksymalnych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać ksylitol. Zmniejszyć obroty na minimalne. Dodać żółtka, a po ich zmiksowaniu z pianą dodać mąkę (tym razem nie robiłam tego stopniowo), delikatnie zmiksować, tylko do połączenie składników.
Ciasto przekładać do foremek i piec babeczki ok. 20 minut, do suchego patyczka.


Do przybrania:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić razem z ksylitolem na sztywno. Odłożyć do lodówki.
Czekoladę roztopić w rondelku, z masłem. Rozbełtać dokładnie z mlekiem, aby nie było grudek. Wyjdzie gęsty krem, który po schłodzeniu mocno zastygnie. Jeśli chcemy zamiast tego zrobić polewę, polecam przepis na ksylitolową polewę czekoladową, który pojawił się w tym wpisie. Akurat skończyło mi się kakao, więc radziłam sobie inaczej.
Truskawki pociąć na plasterki lub połówki. Listki melisy umyć i osuszyć.
Smarować wystudzone babeczki bitą śmietaną, ozdabiać resztą składników wedle uznania. Ja część przybrałam tylko bitą śmietaną i truskawką, a resztę dodatkowo odrobiną czekolady i listkami melisy.




Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe

Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz