Smaczny i pożywny obiad.
Przydatna i prosta sztuczka na zagęszczanie sosu bez mąki - dodać warzywa, które po ugotowaniu zdecydowanie poprawiają smak i konsystencję dania.
- 450 g mięsa mielonego - wieprzowego lub drobiowego
- łyżka oleju
- duża cebula
- garść włoszczyzny (użyłam takiej z mrożonki, w słupkach, mogą też być inne warzywa)
- pół sporej cukinii
- passata pomidorowa - ok. 200 ml
- sos sojowy
- sos worcestershire
- lubczyk
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra w proszku
- czosnek świeży lub w proszku
- majeranek
- zioła prowansalskie
- opcjonalnie - 1-2 łyżki namoczonych w gorącej wodzie otrąb lub płatków owsianych pełnoziarnistych
Mięso z dodatkiem sosu worcester, soli, pieprzu, papryki słodkiej, czosnku i majeranku wymieszać, najlepiej ręką. Jeśli jest rzadkie, dodać namoczone otręby lub płatki.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju na dużej patelni. Dodać wodę (tyle, żeby przykryła warzywa) i włoszczyznę. Doprawić sosem sojowym, lubczykiem. Podgotować. Z mięsa formować pulpety, najlepiej trochę spłaszczać. Kłaść pojedynczo na patelnię, do gotujących się warzyw. Gotować kilka-kilkanaście minut (aż dolna strona przestanie być różowa i jeszcze trochę), a potem obrócić i podgotować również z drugiej strony.
Pulpety wyjąć na talerz. Na patelnię dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz przecier pomidorowy. Gotować do miękkości w
arzyw. Doprawić do smaku. Wsadzić pulpety z powrotem do sosu i podgrzewać wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Można serwować np. z razowym makaronem, brązowym ryżem lub białą kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz