UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

czwartek, 9 marca 2017

Pulpety w sosie warzywno-pomidorowym (bez bułki i mąki)

Smaczny i pożywny obiad.
Przydatna i prosta sztuczka na zagęszczanie sosu bez mąki - dodać warzywa, które po ugotowaniu zdecydowanie poprawiają smak i konsystencję dania.



Składniki:
  • 450 g mięsa mielonego - wieprzowego lub drobiowego
  • łyżka oleju
  • duża cebula
  • garść włoszczyzny (użyłam takiej z mrożonki, w słupkach, mogą też być inne warzywa)
  • pół sporej cukinii
  • passata pomidorowa - ok. 200 ml
  • sos sojowy
  • sos worcestershire
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • czosnek świeży lub w proszku
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie - 1-2 łyżki namoczonych w gorącej wodzie otrąb lub płatków owsianych pełnoziarnistych
Mięso z dodatkiem sosu worcester, soli, pieprzu, papryki słodkiej, czosnku i majeranku wymieszać, najlepiej ręką. Jeśli jest rzadkie, dodać namoczone otręby lub płatki.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju na dużej patelni. Dodać wodę (tyle, żeby przykryła warzywa) i włoszczyznę. Doprawić sosem sojowym, lubczykiem. Podgotować. Z mięsa formować pulpety, najlepiej trochę spłaszczać. Kłaść pojedynczo na patelnię, do gotujących się warzyw. Gotować kilka-kilkanaście minut (aż dolna strona przestanie być różowa i jeszcze trochę), a potem obrócić i podgotować również z drugiej strony.

Pulpety wyjąć na talerz. Na patelnię dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz przecier pomidorowy. Gotować do miękkości w

arzyw. Doprawić do smaku. Wsadzić pulpety z powrotem do sosu i podgrzewać wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Można serwować np. z razowym makaronem, brązowym ryżem lub białą kaszą gryczaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz