UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

niedziela, 5 marca 2017

Chleb orkiszowy razowy na drożdżach, bez zagniatania

Kolejny domowy chlebek :)

Domowe pieczywo piekę regularnie już od ponad dwóch lat. Kiedy czynność ta wejdzie w nawyk, to po prostu robi się to i już, rutynowo, bez zastanowienia - tak samo, jak dawniej wychodziło się po bułki. A domowy chleb - nawet taki prosty, na drożdżach, jest nieporównywalnie smaczniejszy od większości pieczywa, które można kupić w marketach, czy pierwszej lepszej piekarni. Najlepszy oczywiście na świeżo.

Mąka orkiszowa ma przyjemny, orzechowy posmak. Chleb robi się szybko, nie wymaga zagniatania, pilnowania, odprawiania szczególnych rytuałów, czy odważania składników wagą aptekarską. Po prostu pomieszać, poczekać, pomieszać, poczekać, upiec i jest.



Składniki:

Rozczyn:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g wody
  • 120 g mąki orkiszowej razowej
Reszta ciasta:
  • 290 g mąki
  • 200 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 65 g słonecznika

Drożdże pokruszyć, pomieszać z wodą (najlepiej lekko podgrzaną) i mąką. Odstawić, aż się spieni, lekko podrośnie - jak jest w dużej misce, to można iść się zająć innymi rzeczami i zapomnieć ;)

Do rozczynu dodać resztę wody, sól, rozmieszać. Dodać resztę składników. Rozmieszać.

Ciasto przełożyć do foremek - ja używam dwóch małych, silikonowych keksówek. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 190 stopni, przez 55 minut. Po upieczeniu chlebki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.


2 komentarze: