UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

wtorek, 28 marca 2017

Biszkoptowe babeczki gryczano-orkiszowe z pomarańczą - bez cukru!

Od dawna używałam ksylitolu zamiast cukru, żeby gotowane przeze mnie słodkości były zdrowsze dla osób, które nie mogą jeść sacharozy. Znajdziecie go w poprzednich moich przepisach. Ksylitol miał jednak trochę wad - chociażby działanie przeczyszczające po spożyciu większej ilości (lub nawet niewielkiej, ale przez osobę nieprzyzwyczajoną do tej substancji). Ponadto zwiększał kaloryczność potraw, choć nadal o wiele mniej, niż tradycyjny cukier.
Niedawno natknęłam się na nowinkę - "młodszego brata" ksylitolu - erytrol. Słodzik z tej samej grupy substancji, jednak podobno w ogóle nie przyswajany przez organizm, przez co traktuje się go jako pozbawionego kalorii, a nawet z IG=0. Nie ma też działania przeczyszczającego. Wyobrażacie sobie? Coś, co jest słodkie, ale nie ma kalorii? Myślałam, że tak potrafi tylko stewia, jednak jej specyficzny smak nie przypadł mi do gustu. A erytrol ma postać znanych wszystkim białych kryształków, lekko "chłodny" posmak, trochę mniejszą słodycz od cukru.
To co? Gotujemy z pozbawionym kalorii i skutków ubocznych słodzikiem? :)
Dzisiaj upiekłam biszkoptowe babeczki z pomarańczą :)





Składniki (na 16 sztuk):
  • 5 jajek
  • 75 g mąki gryczanej
  • 25 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • jedna pomarańcza
  • erytrol do smaku - u mnie ok. 1,5 łyżki, może być więcej
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać erytrol i ubijać dalej. Przełączyć mikser na najniższe obroty i ostrożnie wmiksować żółtka. Dodać przesianą mąkę, pomieszać delikatnie łyżką lub mikserem.
Pomarańczę obrać i pokroić na małe cząstki.
Do foremki (silikonowej lub wyłożonej bibułkami na babeczki) kłaść łyżkę ciasta, układać cząstki pomarańczy i przykrywać kolejną porcją ciasta.
Piec ok. 15 minut, do zrumienienia :)





Całe ciasto ma ok. 850 kcal, B: 49g, W: 98,5 g, T: 30 g, Bł: 8 g
Jedna babeczka: 53 kcal, B: 3 g, W: 6 g, T: 1,9 g, Bł: 0,5 g.

4 komentarze:

  1. Keep on working, great job!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do you have any video of that? I'd like to find out more details.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super info it is really. I have been seeking for this tips.

    OdpowiedzUsuń