UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

poniedziałek, 24 października 2016

Szarlotka jabłkowo-gruszkowa, z nutą kokosa, imbiru i kardamonu. No i bez cukru :)

Szarlotki ciągle jeszcze nam się nie znudziły :)
Tym razem postała nieco inna wersja - ze zmienionym ciastem - mniej tłustym, ciut bardziej puchatym, ale nadal pysznym, z dodatkiem wiórków kokosowych, o nadzieniu składającym się z jabłek i gruszek, ale doprawionych inaczej, niż tradycyjnym cynamonem. Całość jest przepyszna, szczególnie na ciepło :)

Składniki:

Ciasto:
  • 75 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki orkiszowej razowej (lub orkiszowej i pszennej)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 30 g masła -  miękkiego, a co się będziemy męczyć ;)
  • 150 g jogurtu greckiego (gęsty naturalny też powinien być dobry)
  • 25 g ksylitolu
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 550 g gruszek (ważonych przed obraniem)
  • 1100 g jabłek (j.w.)
  • suszony imbir - szczypta na czubku uchwytu od łyżki
  • kardamon - j.w.
Beza:
  • 2 białka
Kruszonka:
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki - np. gryczanej i orkiszowej pół na pół
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ręką. Ciasto będzie jak dobrze wyrobiona plastelina, lepkie tylko trochę, ale powinno odchodzić od ręki. Jeśli jest za rzadkie - dodać ciut mąki. Zbyt gęste - trochę jogurtu. Można je schłodzić w lodówce ok. pół godziny, będzie się lepiej wałkować.
Rozwałkować na płasko, umieścić w foremce na tartę. Podziurkować spód widelcem. Podpiec 15 minut w 190 stopniach.

Jabłka i gruszki obrać, pokroić (bez gniazd nasiennych) i dusić w garnku, aż się porozpadają. Na koniec dodać imbir i kardamon, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę.

Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, rozsmarować bezę i posypać kruszonką.
Piec jeszcze ok. 35 minut w 180 stopniach.



3 komentarze:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne przepisy - proszę o więcej!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Mam w domu niemowlę, więc czasu ostatnio mniej, ale powoli, powoli będą :)

      Usuń