Jeden z szybkich i zawsze udających się, smacznych chlebków razowych.
Do drożdży nie trzeba dodawać cukru na start, świetnie radzą sobie bez niego.
- 25 g świeżych drożdży (lub saszetka drożdży instant)
- ok. 250 g wody do rozczynu + ok. 310 g wody później do ciasta
- 110 g mąki orkiszowej razowej do rozczynu + 360 g do reszty ciasta
- 150 g ziaren słonecznika
- 25 g orzechów włoskich łuskanych
- 2 łyżeczki soli
Przy użyciu świeżych drożdży, należy zacząć od rozczynu. Drożdże rozdrobnić w misce, pomieszać z wodą (może być ciepła, byle nie gorąca) i mąką. Odstawić na minimum 15 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Może też postać dłużej. Dodać resztę składników (wodę najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesadzić), dokładnie wymieszać. Jeśli używamy drożdży suchych, po prostu wymieszać wszystkie składniki, pomijając robienie rozczynu. Ciasto ma stawiać opór przy mieszaniu, ale bez problemu dać się wymieszać łyżką.
Przełożyć ciasto do foremek (ja używam silikonowych, wówczas nie trzeba ich niczym smarować). Pozostawić chleby do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.
Wyrośnięte chlebki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na najniższą półkę i piec ok. 50 minut. Gotowy chleb, postukany od dołu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić bez foremki, na kratce, żeby para wodna mogła odparować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz