UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

piątek, 8 lipca 2016

Tort czekoladowy, z podwójnym kremem i truskawkami

Kolejny tort - tym razem na rocznicę ślubu :)


Maksymalnie dostosowany do diety o niskim indeksie glikemicznym - na orkiszowym, razowym cieście czekoladowym, z dodatkiem ksylitolu zamiast cukru.

Ciasto wymyśliłam sama - jest inne, niż typowy biszkopt - wilgotne, mięsiste i bardzo mocno czekoladowe. Lekko wyrasta, nie jest zakalcowate. Podczas pieczenia go unosił się cudowny zapach, jakby topionej czekolady.

Tort jest dość kaloryczny ze względu na krem, ale za to nie podnosi poziomu cukru (przynajmniej u mnie po solidnym kawałku glukoza była na takim poziomie, jak po zjedzeniu kanapki z błonnikowego pieczywa chrupkiego, zagryzionej surówką).

Sam tort jest przepyszny, lekki w smaku, a jednocześnie mocno czekoladowy, świetnie się komponuje z truskawkami. Bardzo polecam :)



Składniki na foremkę ok. 26 cm średnicy - wychodzą dość płaskie blaty, jednak kremu jest dużo i tort wychodzi normalnej wysokości. Jeśli pieczecie w mniejszej i nie chcecie, by był wysoki, należy zmniejszyć ilość kremu.

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 240 g kefiru
  • 90 g masła
  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 120 g ksylitolu
  • 70 g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem czekoladowy:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady 90% kakao
  • 2 łyżki ksylitolu

Krem śmietankowy:
  • 200 g śmietany kremówki
  • 100 g mascarpone
  • 1,5 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:
  • truskawki
  • ozdoby do tortu
Najlepiej zacząć wieczór przed serwowaniem tortu, od upieczenia ciasta i przygotowania bazy na krem czekoladowy.


Ciasto:

Masło roztopić i wystudzić.
Mąkę, kakao, proszek, sodę i sól pomieszać razem, można przesiać.
Całe jajka ubić z ksylitolem - nie musi być bardzo dokładnie.
Do jajek dodać kefir i masło, zmiksować.
Dodać mieszankę mąki i pomieszać delikatnie, do połączenia składników.
Piec ok. 20-25 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka.
Wystudzić.

Krem czekoladowy:
Śmietankę z dodatkiem ksylitolu mocno rozgrzać w rondelku, prawie do zagotowania. Dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Na następny dzień:

Ciasto rozkroić na dwa blaty.

Masę na krem czekoladowy wyjąć z lodówki. Ubić na sztywno.

Krem śmietankowy:
Mocno schłodzoną śmietanę, mascarpone i ksylitol ubić na sztywno.



Truskawki umyć i osuszyć.

Na pierwszym blacie ciasta rozłożyć połowę kremu czekoladowego, na nim połowę kremu śmietankowego, ułożyć pokrojone w plasterki truskawki.
Wyłożyć drugi blat, resztę kremu czekoladowego i śmietankowego. Ozdobić truskawkami (ja położyłam jeszcze kilka listków mięty).




1 komentarz:


  1. Hej!

    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"


    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html

    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń