Maksymalnie dostosowany do diety o niskim indeksie glikemicznym - na orkiszowym, razowym cieście czekoladowym, z dodatkiem ksylitolu zamiast cukru.
Ciasto wymyśliłam sama - jest inne, niż typowy biszkopt - wilgotne, mięsiste i bardzo mocno czekoladowe. Lekko wyrasta, nie jest zakalcowate. Podczas pieczenia go unosił się cudowny zapach, jakby topionej czekolady.
Tort jest dość kaloryczny ze względu na krem, ale za to nie podnosi poziomu cukru (przynajmniej u mnie po solidnym kawałku glukoza była na takim poziomie, jak po zjedzeniu kanapki z błonnikowego pieczywa chrupkiego, zagryzionej surówką).
Sam tort jest przepyszny, lekki w smaku, a jednocześnie mocno czekoladowy, świetnie się komponuje z truskawkami. Bardzo polecam :)
Ciasto:
- 4 jajka
- 240 g kefiru
- 90 g masła
- 200 g mąki orkiszowej razowej
- 120 g ksylitolu
- 70 g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem czekoladowy:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady 90% kakao
- 2 łyżki ksylitolu
Krem śmietankowy:
- 200 g śmietany kremówki
- 100 g mascarpone
- 1,5 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
- truskawki
- ozdoby do tortu
Najlepiej zacząć wieczór przed serwowaniem tortu, od upieczenia ciasta i przygotowania bazy na krem czekoladowy.
Ciasto:
Masło roztopić i wystudzić.
Mąkę, kakao, proszek, sodę i sól pomieszać razem, można przesiać.
Całe jajka ubić z ksylitolem - nie musi być bardzo dokładnie.
Do jajek dodać kefir i masło, zmiksować.
Dodać mieszankę mąki i pomieszać delikatnie, do połączenia składników.
Piec ok. 20-25 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka.
Wystudzić.
Krem czekoladowy:
Śmietankę z dodatkiem ksylitolu mocno rozgrzać w rondelku, prawie do zagotowania. Dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Na następny dzień:
Ciasto rozkroić na dwa blaty.
Masę na krem czekoladowy wyjąć z lodówki. Ubić na sztywno.
Krem śmietankowy:
Mocno schłodzoną śmietanę, mascarpone i ksylitol ubić na sztywno.
Truskawki umyć i osuszyć.
Na pierwszym blacie ciasta rozłożyć połowę kremu czekoladowego, na nim połowę kremu śmietankowego, ułożyć pokrojone w plasterki truskawki.
Wyłożyć drugi blat, resztę kremu czekoladowego i śmietankowego. Ozdobić truskawkami (ja położyłam jeszcze kilka listków mięty).
OdpowiedzUsuńHej!
Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
Pozdrawiam,
Kaśka