UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

wtorek, 26 lipca 2016

Tarta orkiszowa z porzeczkami, wiórkami kokosowymi i bezą, bez cukru :)

Idealne ciacho na poprawę humoru :)
Lekko słodki spód, bardzo kwaśne porzeczki, wiórki kokosowe, a na górze podpieczona beza - wszystko wspaniale się komponuje i jest przepyszne!
Dzięki wyłożeniu masy z wiórków na ciasto, sok, który wydostaje się z porzeczek podczas pieczenia, wsiąka w wiórki, zaś sam spód pozostaje kruchy.
Oczywiście można piec też z czerwonymi porzeczkami albo próbować z innymi owocami.


Składniki (na sporą formę - ok. 26 cm):

Ciasto:
  • 170 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g masła
  • 30 g ksylitolu
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 20 g otrąb (użyłam pszennych, bo były pod ręką, mogą być dowolne albo można zastąpić mąką)
  • 15 g wiórków kokosowych


Masa z wiórków (inspiracja na taką masę zaczerpnięta ze strony Kwestia Smaku):
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 10 g otrąb
  • 45 g masła


Nadzienie:
  • 650-700 g czarnych porzeczek
  • łyżka ksylitolu


Beza:
  • 3 białka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2-3 łyżeczki budyniu w proszku - śmietankowego lub waniliowego bez cukru (ewentualnie mąki ziemniaczanej) - dzięki budyniowi beza będzie trwalsza


Porzeczki umyć, osuszyć, pozbawić gałązek.

Ciasto:
Zimne masło pokroić w kawałki, zagnieść sprawnie ręką z suchymi składnikami. Dodać żółtka i jogurt, wyrobić na jednolitą masę. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 40-60 minut.

Wiórki pomieszać z roztopionym masłem i otrębami.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

Ciasto rozwałkować (podsypując mąką w razie potrzeby), przełożyć do formy, wyklejając spód i boki. Podziurkować widelcem. Podpiec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut.

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę z wiórków. Na nią równo wysypać porzeczki. Posypać je łyżką ksylitolu.

Z białek ubić pianę razem z ksylitolem. Gdy będzie sztywna, dodać budyń i zmiksować na mniejszych obrotach. Gotową bezę wyłożyć na porzeczki.

Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.





1 komentarz:

  1. Tarta wygląda świetnie, no i przede wszystkim wpisuje się w kanon "fit jedzenia". Przepis wykorzystam z pewnością. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń