UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

poniedziałek, 11 lipca 2016

Pikantny gulasz wołowy z warzywami

Gulasz przygotowałam w wolnowarze, dzięki czemu robił się właściwie sam, a gotowanie nie nagrzewało tak mieszkania, co jest ulgą przy takich upałach.
Jeśli nie macie wolnowaru, można oczywiście gotować też tradycyjnie - w garnku.
Mięso było miękkie, wręcz rozpływające się w ustach. Warzywa zagęściły sos. Pachniało cudownie, a smakowało nawet lepiej.
Można zrobić więcej na raz - na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy :)


Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • czerwona papryka
  • dwa pomidory
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • woda
  • kilka łyżek śmietany, jogurtu greckiego lub mascarpone
  • łyżeczka musztardy
  • woda
  • olej
  • opcjonalnie trochę razowej mąki do zagęszczenia
Przyprawy:
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta lubczyku
  • łyżka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • łyżeczka octu winnego
  • pieprz
  • dwie łyżeczki gorczycy
Jeśli używamy wolnowaru, rozgrzać go zgodnie z instrukcją.
Mięso pokroić w drobną kostkę.
Mocno rozgrzać olej, obsmażyć krótko mięso. Przełożyć je do misy wolnowaru lub do garnka.
Na patelni, na której smażyło się mięso, poddusić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chili i czosnek. Lekko poddusić, dodać pokrojone w kostkę pomidory. Warzywa przełożyć do mięsa.
Dolać wodę, tak by przykryć mięso oraz dodać przyprawy.
W wolnowarze gotować na niskim ustawieniu temperatury ok. 3-4 godziny. W garnku - dusić na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa.

Na koniec zaciągnąć sos musztardą oraz śmietaną/jogurtem/serkiem. W razie potrzeby zagęścić odrobiną mąki i doprawić do smaku.

Podawać np. z kaszą jęczmienną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz