UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

wtorek, 5 lipca 2016

Tort czekoladowo-pomarańczowy, urodzinowy, na orkiszowym biszkopcie.

Tort na urodziny męża :)

W kształcie zamku. Przełożony kremem z dodatkiem czekolady 90% kakao i dżemem pomarańczowym bez cukru.

Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju.


Składniki (na dużą formę):

Biszkopt:
  • 240 g mąki orkiszowej razowej
  • 12 jaj
  • 120 g ksylitolu
  • 40 g ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1-2 pomarańczy
Krem do przełożenia i na wierzch:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady 90% kakao (bardzo ciemna, bardzo gorzka)
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • 1-2 łyżki ksylitolu do smaku
Dodatkowo:
  • kilka łyżek dżemu pomarańczowego bez cukru (miałam taki słodzony sokiem owocowym)
  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
  • 150 ml kremówki
  • 2 łyżki mascarpone
  • łyżka ksylitolu
  • ozdoby (u mnie czekoladowe serduszka)
Najlepiej zacząć dzień wcześniej.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Mąkę, proszek, kakao i sól dokładnie wymieszać w misce.
Białka oddzielić od żółtek.
Ubijać pianę z białek na sztywno, pod koniec dodając ksylitol. Do mocno ubitej piany dodać żółtka i startą skórkę, zmiksować na niskich obrotach. Dodać mieszankę z mąką, wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta, nie dłużej.
Ciasto przełożyć do formy i piec ok. godzinę - do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika wystudzić. Dopiero po ostudzeniu wyjąć z formy.

Krem (a'la ganache):
Śmietankę podgrzać razem ze skórką pomarańczową w rondelku, do zagotowania. Dodać do niej połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać do roztopienia. Wystudzić. Zawinąć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na następny dzień wyjąć z lodówki, zmiksować z ksylitolem.

Przygotowanie tortu:

Biszkopt przekroić dwukrotnie - tak, by uzyskać trzy blaty.
Dolną część położyć na paterze lub talerzu. Nasączyć sokiem z pomarańczy. Ułożyć warstwę kremu czekoladowego.

Nakryć drugim blatem. Jego również nasączyć i posmarować dżemem pomarańczowym.
Położyć wierzch tortu.
Całe ciasto wysmarować pozostałym kremem czekoladowym.
Można ozdobić białą masą - w celu jej uzyskania należy ubić mocno schłodzoną śmietankę z ksylitolem, pod koniec dodając do niej mascarpone.
Udekorować wedle uznania.



2 komentarze:

  1. A jednak kupiłaś tę foremkę :)

    Musiał być pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano kupiłam :) Wygodniej się co prawda przekłada zwykłe, okrągłe ciasto, ale takie też dało radę :)

      Usuń