UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

sobota, 23 lipca 2016

Pieczony filet z indyka, marynowany w kefirze

Miękkie, smaczne mięso na obiad, u mnie z młodymi ziemniaczkami i fasolką szparagową. Całkowicie wystudzone i schłodzone nada się też jako wędlina do kanapek.

Składniki:
  • 500 g filetu z indyka
  • kefir
  • sól
  • oliwa z czosnkiem i chili (może być oczywiście po prostu oliwa, a czosnek i chili osobno)
  • szczypta tymianku
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • opcjonalnie ostre papryczki suszone

Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do miski i zalać kefirem - tylko tyle, żeby było przykryte. Miskę nakryć folią i odstawić na noc do lodówki.
Na następny dzień wyjąć mięso, przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego, kładąc na folię aluminiową. Dodać wszystkie przyprawy. Zawinąć w folię i piec w 180 stopniach ok. 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz