UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

czwartek, 20 października 2016

Pięciominutowe ciasto "na winie" - ekspresowy i pyszny "zakalec" - bez cukru :)

Znacie ten moment, kiedy nagle dopada człowieka potrzeba zjedzenia ciasta? Zwłaszcza w takie ponure, zimne i ciemne popołudnia.
A tu okazuje się, że ani ciasta nie ma, ani składników (pozornie) również nie.
I tak oto powstało coś z niczego - ciasto z tego, co się nawinęło, które, choć lekko zakalcowate, okazało się nadspodziewanie dobre, szczególnie na drugi dzień. Zjadło się bardzo szybko. Dobrze, że spisałam sobie składniki, bo na pewno warte jest powtórzenia.
"-Kochanie, upiekłam zakalec.
- Mmmm, jaki dobry zakalec!" ;)


Składniki:
  • 2 jaja
  • 150 g serka wiejskiego
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 2,5 łyżki ksylitolu
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150-200 g mąki razowej orkiszowej - na oko, zależy od wilgotności reszty składników
  • garść orzechów włoskich
  • 2 gruszki
  • 1 jabłko
Wszystkie składniki wymieszać, na koniec dodając obrane i pokrojone w kostkę owoce. Piec w 190 stopniach ok. 40 minut lub dłużej (piekłam w keksówce). Najlepsze na drugi dzień.



1 komentarz: