UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

sobota, 8 października 2016

Kotleciki na szybko - pyszne, jak mielone, bez bułki tartej i mąki

Zostało mi trochę mięsa mielonego, którego nie wykorzystałam do robienia obiadu. Chwila rozmyślania i powstały ekspresowe kotleciki na ciepłą kolację albo do kanapek.


Składniki (na dwie małe, ale do najedzenia się porcje):
  • 170 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe z szynki)
  • 2 jaja
  • 20 g otrąb (akurat miałam pszenne)
  • 25 g płatków żytnich pełnoziarnistych
  • Przyprawy wedle uznania: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła: majeranek, lubczyk, tymianek lub inne ulubione.
  • (bardzo pasowałaby jeszcze podsmażona cebulka - ja akurat robiłam na szybko, bez niej, ale jak macie czas, to dodajcie).
Mięso pomieszać razem z dodatkami (najwygodniej ręką). Odstawić na kilka(naście) minut, żeby płatki i otręby napęczniały i wchłonęły nadmiar płynów. Formować małe kotleciki i smażyć z obu stron na brązowo. Podawać z surówką i np. ziemniakami. Albo po wystudzeniu na kanapce :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz