Zostało mi trochę mięsa mielonego, którego nie wykorzystałam do robienia obiadu. Chwila rozmyślania i powstały ekspresowe kotleciki na ciepłą kolację albo do kanapek.
Składniki (na dwie małe, ale do najedzenia się porcje):
- 170 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe z szynki)
- 2 jaja
- 20 g otrąb (akurat miałam pszenne)
- 25 g płatków żytnich pełnoziarnistych
- Przyprawy wedle uznania: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła: majeranek, lubczyk, tymianek lub inne ulubione.
- (bardzo pasowałaby jeszcze podsmażona cebulka - ja akurat robiłam na szybko, bez niej, ale jak macie czas, to dodajcie).
Mięso pomieszać razem z dodatkami (najwygodniej ręką). Odstawić na kilka(naście) minut, żeby płatki i otręby napęczniały i wchłonęły nadmiar płynów. Formować małe kotleciki i smażyć z obu stron na brązowo. Podawać z surówką i np. ziemniakami. Albo po wystudzeniu na kanapce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz