Mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny (40), zawiera białko i dużo błonnika. Ma charakterystyczny posmak i inaczej się zachowuje, niż "zwykła" mąka, ze względu na brak glutenu.
Naleśniki z dzisiejszego przepisu zrobione są z mieszanki mąki gryczanej i pszennej pełnoziarnistej.
Rozwiń, aby wyświetlić przepis.
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- jajko
- szklanka mleka (cukrzycy mogą zastąpić w całości lub w części wodą)
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- łyżka oleju kokosowego/rzepakowego
- szczypta soli
Składniki na ciasto dokładnie zmiksować. Odstawić na pół godziny (ciasto zgęstnieje).
Mocno rozgrzać patelnię, najlepiej nieprzywierającą (z teflonem, ceramiczną, itp.). Wylewać porcję ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni patelni i smażyć z dwóch stron po 1-4 minuty - do zrumienienia.
Można podawać z nadzieniem wytrawnym albo np. z serkiem i owocami, jak na zdjęciu.
Podane proporcje wystarczają na porcję obiadową dla dwóch osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz