UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

piątek, 3 czerwca 2016

Naleśniki gryczane

Mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny (40), zawiera białko i dużo błonnika. Ma charakterystyczny posmak i inaczej się zachowuje, niż "zwykła" mąka, ze względu na brak glutenu.

Naleśniki z dzisiejszego przepisu zrobione są z mieszanki mąki gryczanej i pszennej pełnoziarnistej.


Rozwiń, aby wyświetlić przepis.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • jajko 
  • szklanka mleka (cukrzycy mogą zastąpić w całości lub w części wodą)
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • łyżka oleju kokosowego/rzepakowego
  • szczypta soli
Składniki na ciasto dokładnie zmiksować. Odstawić na pół godziny (ciasto zgęstnieje).
Mocno rozgrzać patelnię, najlepiej nieprzywierającą (z teflonem, ceramiczną, itp.). Wylewać porcję ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni patelni i smażyć z dwóch stron po 1-4 minuty - do zrumienienia.

Można podawać z nadzieniem wytrawnym albo np. z serkiem i owocami, jak na zdjęciu.

Podane proporcje wystarczają na porcję obiadową dla dwóch osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz