Rozwiń, aby wyświetlić przepis.
Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej w kawałku
- 2 ziela angielskie
- listek laurowy
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- łyżka oleju
- odrobina Tabasco (użyłam takiego z papryczki habanero)
- łyżka sosu sojowego
- 1-1,5 łyżeczki soli (można użyć soli peklowej - wtedy mięso będzie różowawe)
- świeżo zmielony pieprz
- 0,5-1 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonej chili w płatkach
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku (może być też przeciśnięty przez praskę świeży)
- woreczek do pieczenia/gotowania
- sznurek/siatka do wędlin
- przydatny będzie termometr do gotowania
Mięso umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Natrzeć mięso marynatą, zawiązać sznurkiem (lub umieścić w siatce wędliniarskiej). Wsadzić do woreczka razem z zielem angielskim, listkiem laurowym i gorczycą, zawiązać. Odstawić do lodówki na co najmniej dobę (mogą być dwie).
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń