UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

środa, 29 czerwca 2016

Pikantna łopatka - domowa wędlina

Jeszcze jedna domowa, zdrowa wędlina :) Tym razem z łopatki wieprzowej - w ostrych przyprawach.




Rozwiń, aby wyświetlić przepis.

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej w kawałku
  • 2 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
Marynata:
  • łyżka oleju
  • odrobina Tabasco (użyłam takiego z papryczki habanero)
  • łyżka sosu sojowego
  • 1-1,5 łyżeczki soli (można użyć soli peklowej - wtedy mięso będzie różowawe)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 0,5-1 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonej chili w płatkach
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku (może być też przeciśnięty przez praskę świeży)
Dodatkowo:
  • woreczek do pieczenia/gotowania
  • sznurek/siatka do wędlin
  • przydatny będzie termometr do gotowania

Mięso umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Natrzeć mięso marynatą, zawiązać sznurkiem (lub umieścić w siatce wędliniarskiej). Wsadzić do woreczka razem z zielem angielskim, listkiem laurowym i gorczycą, zawiązać. Odstawić do lodówki na co najmniej dobę (mogą być dwie).

Mięso wraz w woreczkiem parzyć ok. 2 godziny w garnku z wodą - w temperaturze ok. 80-85 stopni. Wyjąć, wystudzić. Schłodzić w lodówce. Zimną wędlinę wyjąć z woreczka, odwinąć ze sznurka. Gotowe!


1 komentarz: