UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

czwartek, 23 czerwca 2016

Kakaowy, razowy biszkopt bez cukru - z bitą śmietaną i truskawkami

Przyzwyczailiśmy się, że biszkopt musi być koniecznie z mąki tortowej, najlepiej przesiewanej, a inaczej na pewno nie wyjdzie.
Tymczasem z mąki razowej ciasto jest równie smaczne i jak najbardziej biszkoptowe :) A przy tym ma niższy indeks glikemiczny.

Do dyspozycji miałam nową foremkę na tort urodzinowy i potrzebowałam zrobić próbę generalną, czy wypiek w niej się uda - żeby przy pieczeniu właściwego tortu nie było żadnej wpadki. Po drodze opracowałam również przepis na sam biszkopt. Ciasto wyszło tak świetne i obiecująco pachnące, że ubiłam do niego trochę bitej śmietany i ozdobiłam truskawkami, tworząc "niechcący" mały torcik.

Rozwiń, aby wyświetlić przepis.
Składniki:
  • 120 g (szklanka) mąki razowej
  • 60 g ksylitolu
  • 4 g (łyżeczka) proszku do pieczenia - bez proszku również by się udało, jednak maka razowa jest cięższa od jasnej, więc nie zaszkodzi ciastu trochę pomóc w rośnięciu
  • 15 g (3 łyżki) kakao
  • 6 jaj
  • szczypta soli
Do dekoracji:
  • śmietana 30% - mały kubeczek 200 g
  • łyżka ksylitolu
  • kilka - kilkanaście truskawek

Biszkopt:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól pomieszać w misce. Ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo ksylitol. Zmniejszyć obroty miksera i do piany dodawać po jednym żółtku. Gdy już żółtka będą zmiksowane z białkami, przełączyć mikser na minimalne obroty i stopniowo, po łyżce, dodawać mieszankę z mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki (piekłam w silikonowej, lekko natłuszczonej - zwykle tego typu formy nie wymagają natłuszczenia i obejdzie się bez niego. W klasycznej tortownicy można użyć papieru do pieczenia i tłuszczu).
Piec ok. 30-35 minut do suchego patyczka.
Pozostawić w formie do wystudzenia.


Przybranie:

Mocno schłodzoną w lodówce śmietanę przelać do miski (najlepiej metalowej i również schłodzonej), dodać ksylitol i ubijać na wysokich obrotach, aż będzie sztywna. Śmietaną wysmarować ciasto (można również je przekroić i przełożyć jak kremem).


Ozdobić pokrojonymi truskawkami.



Schłodzić całość w lodówce.


Przepis bierze udział w konkursie "Truskawkowe pole & Naturalnie zdrowe".
Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl

Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz