Filet z kaczki to bardzo wdzięczne i wykwintne mięso. Najczęstsze sposoby przygotowania go to smażenie i pieczenie. A ja postanowiłam kaczkę przygotować na grillu - co prawda elektrycznym, ale i tak dzięki tej metodzie tłuszcz pięknie się wytopił, a mięso w nim nie pływało. Skórka była złocista i chrupiąca. Polecam spróbować :)
Rozwiń, aby wyświetlić przepis.
- 2 filety z kaczki, ze skórą
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- curry
- imbir
- cynamon
Z drugiej strony posypać mięso solą, pieprzem i curry. Dokładnie wetrzeć przyprawy w filety.
Mięso zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki, najlepiej na minimum dwie godziny.
Przed pieczeniem wyjąć filety i doprowadzić do temperatury pokojowej.
Kłaść na zimnej płycie grilla skórką do dołu, nagrzewać. Piec do zrumienienia skórki na brązowo. Obrócić, dopiekać jeszcze kilka minut.
Upieczone mięso odstawić na kilka-kilkanaście minut, żeby "odpoczęło" przed krojeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz