UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

niedziela, 26 czerwca 2016

Grillowane piersi z kaczki z lekko orientalną nutą

Filet z kaczki to bardzo wdzięczne i wykwintne mięso. Najczęstsze sposoby przygotowania go to smażenie i pieczenie. A ja postanowiłam kaczkę przygotować na grillu - co prawda elektrycznym, ale i tak dzięki tej metodzie tłuszcz pięknie się wytopił, a mięso w nim nie pływało. Skórka była złocista i chrupiąca. Polecam spróbować :)



Rozwiń, aby wyświetlić przepis.
Składniki:
  • 2 filety z kaczki, ze skórą
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • curry
  • imbir
  • cynamon
Filety z kaczki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Od strony skórki posypać solą, pieprzem, curry (ok. 1/4-1/2 łyżeczki na sztukę) oraz szczyptą imbiru i cynamonu.
Z drugiej strony posypać mięso solą, pieprzem i curry. Dokładnie wetrzeć przyprawy w filety.

Mięso zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki, najlepiej na minimum dwie godziny.
Przed pieczeniem wyjąć filety i doprowadzić do temperatury pokojowej.
Kłaść na zimnej płycie grilla skórką do dołu, nagrzewać. Piec do zrumienienia skórki na brązowo. Obrócić, dopiekać jeszcze kilka minut.
Upieczone mięso odstawić na kilka-kilkanaście minut, żeby "odpoczęło" przed krojeniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz