UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Pieczony boczek do kanapek - z ostrą, wędzoną papryką i whisky

Kolejny pomysł na wędlinę do kanapek. Tym razem pieczony boczek. Pachnący, z rumianą skórką, lekko pikantny, pyszny!



Rozwiń, aby wyświetlić przepis

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku (im chudszy, tym lepszy)
  • 3 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki w proszku
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • szczypta pikantnej mieszanki przypraw do grilla (czosnek, pieprz, kolendra, gorczyca)
  • kieliszek whisky
Boczek umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawami, umieścić w szklanym naczyniu. Wlać whisky. Przykryć pokrywką lub folią spożywczą. Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

Piec w 180-190 stopniach pod przykryciem przez 1-2 godziny - aż mięso będzie rumiane z zewnątrz i osiągnie odpowiednią temperaturę w środku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz