Kolejny pomysł na wędlinę do kanapek. Tym razem pieczony boczek. Pachnący, z rumianą skórką, lekko pikantny, pyszny!
Rozwiń, aby wyświetlić przepis
Składniki:
- 1 kg surowego boczku (im chudszy, tym lepszy)
- 3 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki w proszku
- ok. 1 łyżeczka soli
- szczypta pikantnej mieszanki przypraw do grilla (czosnek, pieprz, kolendra, gorczyca)
- kieliszek whisky
Boczek umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawami, umieścić w szklanym naczyniu. Wlać whisky. Przykryć pokrywką lub folią spożywczą. Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Piec w 180-190 stopniach pod przykryciem przez 1-2 godziny - aż mięso będzie rumiane z zewnątrz i osiągnie odpowiednią temperaturę w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz