Z możliwie jak najbardziej ograniczoną ilością cukrów, słodzony ksylitolem.
Spód jest wykonany z dodatkiem gorzkiej czekolady. Jeśli całkiem chcemy ją ograniczyć, można upiec ciasto bez spodu lub zrobić je na kakaowym, razowym biszkopcie.
Rozwiń, aby wyświetlić przepis:
Składniki:
- Spód:
- 90 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej 75-90% masy kakaowej)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 70-80 g mąki (razowej)
- Masa serowa:
- 500 g zmielonego twarogu
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 2-4 łyżek ksylitolu
- 1 jajko
- Mus truskawkowy:
- 400 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
- łyżka soku z cytryny
- 5-6 łyżeczek żelatyny + kilka łyżek wody do jej namoczenia
- łyżeczka ksylitolu
Truskawki świeże umyć, pokroić i umieścić w rondelku. (mrożone najpierw rozmrozić, podgrzewając). Dodać ksylitol, zagotować, gotować kilka minut. Lekko rozdrobnić blenderem.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Rozprowadzić w gorących truskawkach, odstawić do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. W rondelku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę i powoli podgrzewać, mieszając, aż do roztopienia i uzyskania jednolitej masy. Jajko zmiksować z ksylitolem, dodać przestudzoną masę z masła i czekolady. Dodać przesianą mąkę i rozmieszać ciasto. Piec ok. 15 minut w małej tortownicy lub blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym tłuszczem (lub w silikonowej foremce, wówczas nie trzeba niczym wykładać ani smarować).
Twaróg zmiksować z budyniem i ksylitolem. Dodać jajko, ponownie zmiksować. Wyłożyć masę serową na upieczony spód (nie trzeba go w tym celu studzić). Piec w 160 stopniach ok. 20-25 minut, do zastygnięcia masy serowej.
Na wystudzoną masę serową wyłożyć tężejący mus z truskawek. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz