UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

wtorek, 14 czerwca 2016

Sernik z musem truskawkowym, na czekoladowym spodzie

Z możliwie jak najbardziej ograniczoną ilością cukrów, słodzony ksylitolem.
Spód jest wykonany z dodatkiem gorzkiej czekolady. Jeśli całkiem chcemy ją ograniczyć, można upiec ciasto bez spodu lub zrobić je na kakaowym, razowym biszkopcie.


Rozwiń, aby wyświetlić przepis:
Inspiracja ze strony Kwestia Smaku, zmodyfikowane dla wersji z niższym IG.

Składniki:
  • Spód:
    • 90 g masła
    • 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej 75-90% masy kakaowej)
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki ksylitolu
    • 70-80 g mąki (razowej)
  • Masa serowa:
    • 500 g zmielonego twarogu
    • 1 budyń waniliowy (proszek)
    • 2-4 łyżek ksylitolu
    • 1 jajko
  • Mus truskawkowy:
    • 400 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
    • łyżka soku z cytryny
    • 5-6 łyżeczek żelatyny + kilka łyżek wody do jej namoczenia
    • łyżeczka ksylitolu


                      Truskawki świeże umyć, pokroić i umieścić w rondelku. (mrożone najpierw rozmrozić, podgrzewając). Dodać ksylitol, zagotować, gotować kilka minut. Lekko rozdrobnić blenderem.
                      Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Rozprowadzić w gorących truskawkach, odstawić do wystygnięcia.


                      Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. W rondelku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę i powoli podgrzewać, mieszając, aż do roztopienia i uzyskania jednolitej masy. Jajko zmiksować z ksylitolem, dodać przestudzoną masę z masła i czekolady. Dodać przesianą mąkę i rozmieszać ciasto. Piec ok. 15 minut w małej tortownicy lub blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym tłuszczem (lub w silikonowej foremce, wówczas nie trzeba niczym wykładać ani smarować).

                      Twaróg zmiksować z budyniem i ksylitolem. Dodać jajko, ponownie zmiksować. Wyłożyć masę serową na upieczony spód (nie trzeba go w tym celu studzić). Piec w 160 stopniach ok. 20-25 minut, do zastygnięcia masy serowej.



                      Na wystudzoną masę serową wyłożyć tężejący mus z truskawek. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.


                      Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl

                      Brak komentarzy:

                      Prześlij komentarz