UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

czwartek, 9 czerwca 2016

Lemoniada pomarańczowa z melisą

Jesteś na diecie z niskim IG, jest gorąco, dość już masz samej wody, a wszelkie słodzone napoje i soki z kartonu patrzą na Ciebie kusząco, ale nie można ich pić?

Zrób sobie lemoniadę bez cukru! :)


Rozwiń, aby wyświetlić przepis
Składniki (na 1 porcję):
  • 300 ml zimnej wody, najlepiej gazowanej, ale niegazowana też może być
  • 1,5-2 małe pomarańcze
  • 6-7 listków świeżej melisy
Pomarańcze dokładnie umyć i najlepiej sparzyć. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą pokroić w plastry - dla smaku i dekoracji. W szklance umieścić świeży sok z pomarańczy, dołożyć plastry owocu i listki melisy, uzupełnić zimną wodą.

Opcjonalnie można dosłodzić do smaku np. ksylitolem i/lub dołożyć kostki lodu.


Przepis bierze udział w akcji Durszlak.pl - Lemonade Day :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz