UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

niedziela, 17 lipca 2016

Babeczki orkiszowo-gryczane, z jagodami, bez cukru

Pojawiły się jagody :) Bardzo chciałam upiec z nich coś smacznego, co byłoby akceptowalne na diecie IG. Na pierwszy ogień poszły razowe jagodzianki, ale niestety okazały się niezbyt udane. W drugim rzucie upiekłam babeczki z jagodami - z mieszanki mąki orkiszowej razowej oraz mąki gryczanej. Tym razem pełen sukces - wyszły pyszne! Mąka gryczana jest mąką o niskim IG, więc babeczkę z tego przepisu można spokojnie sobie zjeść, gdyż będzie jeszcze bezpieczniejsza, niż ciasto z samej mąki razowej.

Składniki:
  • 3 jaja
  • 60 g ksylitolu
  • 120 g kefiru
  • 40 g oleju
  • 120 g mąki orkiszowej ciemnej
  • 110 g mąki gryczanej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka jagód

Jagody umyć i osuszyć na sitku.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z ksylitolem. Dodać wymieszane ze sobą żółtka, olej i kefir. Zmiksować na najniższych obrotach.
Pomieszać ze sobą mąki, sodę, proszek i sól. Dodać do masy jajecznej i delikatnie pomieszać łyżką.
Do ciasta dodać jagody, wymieszać ostrożnie.
Nakładać porcje ciasta do foremki na muffinki. Piec około 25 minut - do suchego patyczka. Dobrze jest odczekać trochę z wyciąganiem - rozpadają się, kiedy są gorące. Ciepłe da się wyjąć z foremki bez szwanku :)



4 komentarze:

  1. Czy zamiast maki gryczanej można inna zastosować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Każda inna też powinna dać radę :)

      Usuń
    2. Chociażby nawet w całości zrobić tylko z orkiszowej. Tylko możliwe, że trzeba będzie dodać nieco więcej czegoś mokrego - np. kefiru. Albo trochę wody.

      Usuń