Pojawiły się jagody :) Bardzo chciałam upiec z nich coś smacznego, co byłoby akceptowalne na diecie IG. Na pierwszy ogień poszły razowe jagodzianki, ale niestety okazały się niezbyt udane. W drugim rzucie upiekłam babeczki z jagodami - z mieszanki mąki orkiszowej razowej oraz mąki gryczanej. Tym razem pełen sukces - wyszły pyszne! Mąka gryczana jest mąką o niskim IG, więc babeczkę z tego przepisu można spokojnie sobie zjeść, gdyż będzie jeszcze bezpieczniejsza, niż ciasto z samej mąki razowej.
- 3 jaja
- 60 g ksylitolu
- 120 g kefiru
- 40 g oleju
- 120 g mąki orkiszowej ciemnej
- 110 g mąki gryczanej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka jagód
Jagody umyć i osuszyć na sitku.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z ksylitolem. Dodać wymieszane ze sobą żółtka, olej i kefir. Zmiksować na najniższych obrotach.
Pomieszać ze sobą mąki, sodę, proszek i sól. Dodać do masy jajecznej i delikatnie pomieszać łyżką.
Do ciasta dodać jagody, wymieszać ostrożnie.
Nakładać porcje ciasta do foremki na muffinki. Piec około 25 minut - do suchego patyczka. Dobrze jest odczekać trochę z wyciąganiem - rozpadają się, kiedy są gorące. Ciepłe da się wyjąć z foremki bez szwanku :)
Super babeczki, porywam jedną.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast maki gryczanej można inna zastosować ?
OdpowiedzUsuńMożna. Każda inna też powinna dać radę :)
UsuńChociażby nawet w całości zrobić tylko z orkiszowej. Tylko możliwe, że trzeba będzie dodać nieco więcej czegoś mokrego - np. kefiru. Albo trochę wody.
Usuń