UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

sobota, 30 lipca 2016

Patisony nadziewane mięsem mielonym i ryżem, zapiekane z mozzarellą (plus nadziewana papryka)

Całkiem szybki i prosty obiad. I w dodatku - niechcący - podwójny. Dwa różne dania za jednym zamachem ;)
I tyle jedzenia, że jedno podejście nie wystarczy ;)


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego z szynki)
  • cztery małe patisony lub dwa duże
  • 100 g ryżu basmati
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • czosnek w proszku
  • papryka słodka
  • majeranek
  • kulka mozzarelli
Patisony umyć, odkroić wierzch i wydrążyć. Ryż podgotować kilka minut we wrzącej wodzie (ma być jeszcze twardy). Mięso pomieszać z ryżem i przyprawami, ewentualnie też kawałkami miąższu z patisona.
Patisony od środka posmarować oliwą, nadziewać farszem.
Na wierzch ułożyć pokrojoną mozzarellę i przykryć wierzchem warzywa.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.



Z racji, że moje patisony były dość małe, a farszu miałam dużo, złapałam, co jeszcze było pod ręką - białą paprykę igołomską.
Dodatkowo potrzebne więc były:
  • 4 nieduże, białe papryki
  • kartonik passaty pomidorowej (500 g)
  • łyżka ziół prowansalskich
Umyte i wydrążone papryki nadziać farszem, na wierzch ułożyć mozzarellę. Położyć w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wlać passatę i posypać ziołami prowansalskimi. Również zapiekać 40 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz