I tyle jedzenia, że jedno podejście nie wystarczy ;)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego z szynki)
- cztery małe patisony lub dwa duże
- 100 g ryżu basmati
- oliwa
- sól
- pieprz
- czosnek w proszku
- papryka słodka
- majeranek
- kulka mozzarelli
Patisony umyć, odkroić wierzch i wydrążyć. Ryż podgotować kilka minut we wrzącej wodzie (ma być jeszcze twardy). Mięso pomieszać z ryżem i przyprawami, ewentualnie też kawałkami miąższu z patisona.
Patisony od środka posmarować oliwą, nadziewać farszem.
Na wierzch ułożyć pokrojoną mozzarellę i przykryć wierzchem warzywa.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Z racji, że moje patisony były dość małe, a farszu miałam dużo, złapałam, co jeszcze było pod ręką - białą paprykę igołomską.
Dodatkowo potrzebne więc były:
- 4 nieduże, białe papryki
- kartonik passaty pomidorowej (500 g)
- łyżka ziół prowansalskich
Umyte i wydrążone papryki nadziać farszem, na wierzch ułożyć mozzarellę. Położyć w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wlać passatę i posypać ziołami prowansalskimi. Również zapiekać 40 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz