UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

wtorek, 2 sierpnia 2016

Mus - galaretka z czarnych porzeczek

Baaaardzo kwaśny deser.


Składniki:

  • 500 g czarnych porzeczek
  • ksylitol do smaku
  • mały kubeczek śmietany kremówki
  • listki mięty do przybrania
Porzeczki umyć i pozbawić szypułek. Umieścić w garnku i dusić krótko - aż się rozpadną i lekko zagotują. Dosłodzić ksylitolem wedle uznania. Jeśli chcemy mieć nieco rzadszą konsystencję, podczas duszenia owoców należy dolać 1/4-1/2 szklanki wody.
Przelać mus do miseczek i wystudzić. Następnie schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin.



Śmietankę ubić z odrobiną ksylitolu, przybrać deser.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz