UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

piątek, 5 sierpnia 2016

Sałatka z krewetkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i fetą

Inwencja i wykonanie mojego męża :) Coś pysznego.
Uwaga - w składzie jest kukurydza. Ja jadłam sałatkę jako pełen posiłek, traktując dodatek kukurydzy jako źródło węglowodanów. Można w ogóle pominąć ją podczas przygotowania, a zamiast tego zagryźć pełnoziarnistym pieczywem lub innymi złożonymi węglowodanami.

Składniki (2 duże, obiadowe porcje):
  • 225 g krewetek koktajlowych (mrożonych)
  • 100 g liści szpinaku baby
  • papryka - po jednym małym strąku czerwonej, zielonej i białej
  • kostka fety
  • kilka łyżek majonezu/jogurtu greckiego
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • odrobina oliwy
  • masło
  • pieprz
Krewetki udusić i lekko podsmażyć na maśle.
Szpinak umyć i odsączyć z wody. Paprykę umyć i pokroić. Fetę pokroić w kostkę.

W przezroczystej misce ułożyć: szpinak, kukurydzę, paprykę, fetę, majonez lub jogurt, krewetki. Z wierzchu posypać świeżo zmielonym pieprzem i lekko skropić oliwą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz