UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Szarlotka na kruchym spodzie orkiszowym, z bezą, bez cukru.

Ochota na pieczenie tart z owocami i bezą jeszcze mi nie przeszła. A ostatnio zachciało nam się szarlotki, zrobiłam ją więc w takiej formie.

Składniki (na dużą formę, ok. 26 cm):
  • 170 g mąki orkiszowej razowej
  • 30 g ksylitolu
  • 100 g masła
  • 30 g otrąb pszennych lub żytnich
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 3 żółtka
  • 7-8 sporych jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 3 białka na bezę
  • pół łyżki ksylitolu
  • łyżeczka budyniu w proszku
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Przykryć miskę folią spożywczą i schłodzić w lodówce - nawet przez kilka godzin.

Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić. Dusić w rondelku z kilkoma łyżkami wody, aż się rozpadną. Dodać sok z cytryny (można pominąć, jeśli mamy kwaśne jabłka, moje były słodkie).

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę. Porobić dziurki widelcem, ewentualnie dociążyć i podpiec w piekarniku ok. 10 minut.

Na spód wyłożyć jabłka.

Z białek ubić pianę razem z ksylitolem, pod koniec dodać budyń.
Wyłożyć bezę na jabłka.

Piec ok. 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz