UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

czwartek, 14 lipca 2016

Chleb razowy, orkiszowo-żytni, z ziarnami, bez wyrabiania

Błonnikowe chrupkie pieczywo, jakkolwiek smaczne by nie było, może się w końcu znudzić. Miałam ochotę zjeść wreszcie kromkę smacznego chleba. Stworzyłam więc przepis z możliwie jak najniższym IG, wykorzystując do niego mąki razowe - orkiszową i żytnią oraz dużo ziaren.
Chleb nie wyrasta mocno, bo ciasto jest ciężkie, kromki więc są malutkie - ale ja tak lubię. Szybko się robi, nie wymaga wyrabiania. Jest bardzo smaczny. 



Składniki:
  • 350 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 60 g pestek dyni
  • 30 g sezamu
  • 5 g maku - można dać więcej, akurat tyle mi zostało
  • łyżka soli
  • 7 g (saszetka) drożdży instant (można oczywiście użyć świeżych, wówczas to będzie 25 g)
  • woda - użyłam ok. 460 ml
Wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. (jeśli używamy świeżych drożdży, należy zrobić rozczyn - rozrobić je z wodą i odrobiną mąki, pozostawiając do spienienia). Dodać wodę - jej ilość może się nieznacznie różnić, w zależności od użytej mąki - ciasto ma mieć taką konsystencję, żeby dało się je wymieszać łyżką, jednak absolutnie nie lejącą - ma być gęste i stawiać opór.
Przełożyć ciasto do foremek (u mnie dwie małe keksówki), przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 40-60 minut).
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 50-60 minut, aż skórka będzie rumiana, a chleb postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos.
Studzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz