Uff, życie z niemowlęciem nie rozpieszcza. Ciężko mi znaleźć chwilę na gotowanie, a tym bardziej na zrobienie zdjęć potraw i pisanie przepisów na blogu. Wciąż liczę na to, że gdy moje dziecko podrośnie, będzie się dało zrobić dużo więcej i wówczas znów będę mogła serwować Wam nowy przepis co 3-4 dni. Póki co łapcie pyszny pasztet :)
Robię go w kółko w różnych wariacjach i póki co jeszcze nam się nie znudził - być może jesteśmy niepoprawnymi pasztetożercami. Albo to ten pasztet jest naprawdę pyszny. :)
Nie ma w nim żadnej namoczonej bułki, bułki tartej, czy tym podobnych rzeczy, w związku z czym śmiało mogą go jeść cukrzycy i insulinooporni :)
- mięso z dwóch dużych skrzydeł indyka, gotowanych w rosole (czyli z długo gotowanego wywaru - mięso, woda, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, sól, pieprz)
- duża cebula
- 400-500 g wątróbki (najlepiej indyczej, moze być też wieprzowa)
- 4-5 dużych pieczarek
- jajko
- kilka łyżek otrąb (np. pszennych lub żytnich)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- odrobina oleju, masła klarowanego lub smalcu do smażenia
Pokrojone wątróbki i cebulę podsmażyć na patelni - tak, żeby wierzch wątróbek się ściął, ale by nie były gotowe do spożycia.
Mięso z indyka i wątróbki z cebulą zmielić w maszynce (w przypadku braku maszynki ciepłą wątróbkę należy dodać do rozdrobnionego mięsa z indyka i całość zmiksować blenderem). Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na złoto, dodac do mięsa.
Dodać otręby, jajko i przyprawy do smaku (gałki nawet 0,5-1 łyżeczki).
Gotową masę przełożyć do foremki (na tę ilość używam dwóch niedużych keksówek).
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
I to tyle :) Szybko, łatwo, dietetycznie i smacznie :)
Ile wagowo powinno być skrzydeł? Czy skrzydła mielimy ze skórą?
OdpowiedzUsuńCzy wątróbkę bardzo czuć? (nie lubię wątróbki :))
Ok. 600-700 gram, licząc surowe, jeszcze z kośćmi.
UsuńTak, mielę ze skórą. Można bez, wtedy będzie mniej tłuste, ale bardziej suche.
Wątróbkę czuć. To taki typowy, wątróbkowy pasztet. Można pokombinować z pieczenią z samego mięsa, jeśli nie lubisz wątróbki.