UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

sobota, 21 maja 2016

Czekoladki lodowe bez cukru

Czyli co można zrobić, kiedy przy cukrzycy ciążowej zachce się czekolady...



Składniki:
  • 80-100 g kremu kokosowego (gęstsze mleko kokosowe, bez dodatku cukru)
  • 50 g nerkowców
  • 20 g masła
  • 15 g kakao
  • 7 g ksylitolu
  • kilka mrożonych malin

Nerkowce, krem, masło, kakao i ksylitol zmiksować w malakserze. Pomieszać z pokruszonymi malinami. Masę umieścić w foremkach na czekoladki i zamrozić.
Gotowe czekoladki można wyjąć z foremki na talerzyk. Przechowywać w lodówce.

Smakują trochę jak lody czekoladowe :)


Z podanych proporcji wychodzi ok. 25 czekoladek.
Jedna czekoladka = ok. 25 kcal.

5 komentarzy:

  1. Zuu gdzie kupujesz krem kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Allegro ;)
      Podejrzewam, że z braku kremu dałoby radę mleko kokosowe - tylko malutko, żeby czekoladki nie rozpływały się zbyt mocno + olej kokosowy. Akurat nie miałam oleju kokosowego w kuchni, żeby przetestować, ale powinien dobrze się zgrać z resztą. Oczywiście kaloryczność czekoladek trochę wtedy wzrośnie, jednak IG dalej będzie niski :)

      Usuń
  2. S można pominąć ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale wtedy będą zupełnie niesłodkie, nie wiem, czy to wyjdzie dobre.

      Usuń
    2. Można, ale wtedy będą zupełnie niesłodkie, nie wiem, czy to wyjdzie dobre.

      Usuń