UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

środa, 25 maja 2016

Babeczki pomarańczowe na kefirze

Szybkie, razowe muffinki. Mocno pomarańczowe - pachnące i pyszne.
Przepis powstał z nagłego zapotrzebowania na coś słodkiego. Wykorzystałam to, co akurat miałam pod ręką i oto są - pomarańczowe babeczki :)



Rozwiń, aby zobaczyć przepis


Składniki:

Suche:

  • 100 g mąki ze zmielonych płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki jasnej pszennej
  • 70 g ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki kurkumy


Mokre:

  • 250 g kefiru
  • 1 jajko
  • ok. 40 g oleju
  • sok z całej soczystej pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • kawałeczki pomarańczy - do środka


W dużej misce pomieszać suche składniki.
W drugiej - mokre - wystarczy zrobić to łyżką albo trzepaczką.

Wlać mokre składniki do suchych. Pomieszać - nie musi być dokładnie, pozostawienie drobnych grudek jest wręcz wskazane.
Umieścić ciasto w foremce do muffinek, w środek każdej babeczki wcisnąć kawałek pomarańczy.
Piec w 190 stopniach z termoobiegiem ok. 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz