UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

sobota, 21 maja 2016

Roladki schabowe z mozzarellą i szpinakiem




Składniki:
  • schab bez kości (4 kotlety)
  • szpinak w liściach
  • mozarella (nie z zalewy)
  • jajko
  • mąka razowa
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • czosnek w proszku
  • gałka muszkatołowa

Kotlety rozbić tłuczkiem. Każdy posypać z obu stron solą i pieprzem. Od strony zawijania dodatkowo oprószyć czosnkiem i odrobiną gałki.

Układać na środku kotleta kawałki mozzarelli i liście szpinaku, zawijać roladki.
Panierować w jajku i w mące, smażyć na złoto.
Można przed smażeniem obwiązać sznurkiem, lub spiąć wykałaczkami, żeby się trzymało.

Podawać np. z ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz