UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

poniedziałek, 23 maja 2016

Jogurtowe bułeczki razowe


Smaczne, puchate i razowe :)



Składniki:

  • 30 g drożdży
  • jogurt grecki (5-6 łyżek)
  • ciepła woda - ok. 300 g
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • mąka pełnoziarnista - ok. 500 g
  • kilka łyżek ziaren słonecznika
  • 1-2 łyżki oleju
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • rozbełtane jajko do posmarowania
  • mak do posypania



Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie. Dodać kilka łyżek mąki i pomieszać niedokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce, aż się spienią (ok. 15 minut).
Dodać do rozczynu jogurt grecki, miód, sól, olej i roztopiony olej kokosowy. Dobrze wymieszać. Dodać słonecznik.


Stopniowo dodawać mąkę, aż do uzyskania lekkiego, lepkiego ciasta, które będzie się odklejało od miski, ale kleiło do rąk.

Pozwolić mu wyrosnąć dwukrotnie - co potrwa około godziny.

Formować bułeczki. Odstawić je do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.

Piec w 180 stopniach, aż się zrumienią, a postukane od dołu będą wydawać głuchy odgłos.
Studzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz