Smaczne, puchate i razowe :)
- 30 g drożdży
- jogurt grecki (5-6 łyżek)
- ciepła woda - ok. 300 g
- 2 łyżki oleju kokosowego
- mąka pełnoziarnista - ok. 500 g
- kilka łyżek ziaren słonecznika
- 1-2 łyżki oleju
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 1,5 łyżeczki soli
- rozbełtane jajko do posmarowania
- mak do posypania
Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie. Dodać kilka łyżek mąki i pomieszać niedokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce, aż się spienią (ok. 15 minut).
Dodać do rozczynu jogurt grecki, miód, sól, olej i roztopiony olej kokosowy. Dobrze wymieszać. Dodać słonecznik.
Stopniowo dodawać mąkę, aż do uzyskania lekkiego, lepkiego ciasta, które będzie się odklejało od miski, ale kleiło do rąk.
Pozwolić mu wyrosnąć dwukrotnie - co potrwa około godziny.
Formować bułeczki. Odstawić je do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.
Piec w 180 stopniach, aż się zrumienią, a postukane od dołu będą wydawać głuchy odgłos.
Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz