UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

niedziela, 29 maja 2016

Domowa wędlina z karczku

W większości wędlin, jakie można kupić w sklepach, znajduje się cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, a nawet glukoza. W niektórych z nich znajdziemy również skrobię. Nie wspominając już o tym, że wystarczy przyjrzeć się składom, by odkryć niepokojącą prawdę, że "szynka" czasem jest wykonana z zawrotnej ilości 60% mięsa, a resztę stanowi woda i wypełniacze. Nic więc dziwnego, że po zjedzeniu takiej pozornie nieszkodliwej wędlinki cukrzykowi podskoczy glukoza, a insulinooporni zaliczą wyrzut insuliny.

Oczywiście wyroby dobrej jakości, wykonane wyłącznie z mięsa z dodatkiem przypraw, pozbawione wypełniaczy, wzmacniaczy smaków i węglowodanów, również się trafiają - jednak zazwyczaj kosztują duuuużo.

Co więc zrobić, kiedy mamy ochotę na wędlinę, a nie chcemy szkodzić zdrowiu, ani wydawać majątku? Zrobić własną! Trudne? Wcale nie :)

Dzisiaj przepis na prostą, gotowaną wędlinę z karczku, z jałowcem, w musztardowej marynacie. Aż ciężko nie zjeść całej od razu :)


Rozwiń, aby wyświetlić przepis
Składniki:
  • 0,5 kg karczku
  • łyżeczka musztardy Dijon (może być inna)
  • 10 ziaren jałowca
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kolendry (ziarna)
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1-1,5 łyżeczki soli peklowej
  • zioła prowansalskie
  • tymianek

Dodatkowo: siatka do wędlin, woreczek foliowy przeznaczony do pieczenia lub gotowania.

Karkówkę umyć. Ponakłuwać mięso nożem, w powstałe otwory wcisnąć ziarna jałowca i plasterki czosnku.
Z przypraw i musztardy zrobić pastę, dokładnie natrzeć nią mięso. Umieścić w siatce wędliniarskiej. Umieścić w woreczku do pieczenia, szczelnie zawinąć i zawiązać.
Wstawić do lodówki na dobę.

Gotować (w worku) w garnku z wodą przez około 1,5-2 godziny na małej mocy. Wyjąć pakunek z garnka, całkowicie wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Na koniec wyjąć z woreczka i uwolnić z siatki. Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz