UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

piątek, 27 maja 2016

Makaron ryżowy z krewetkami

Propozycja na pożywny, orientalny obiad. W smaku - czysty obłęd. Mogłabym to jeść w nieskończoność :)
Makaron ryżowy jest co prawda wykonany z jasnego ryżu, jednak wg tabel jego indeks glikemiczny nie jest zbyt wysoki (40), więc czasem można sobie na niego pozwolić.



Rozwiń, aby przeczytać przepis

Składniki (na dwie duże porcje):

  • 250 g mrożonych krewetek (użyłam koktajlowych)
  • 125 g makaronu ryżowego (wstążki 3 mm)
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 3-4 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka miodu (można pominąć)
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • szczypta soli
  • pieprz cytrynowy albo zwykły pieprz + sok z cytryny
  • łyżka oleju do smażenia
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku lub (mniej!) chili
  • 2-3 łyżki sezamu (czarny z białym)

Zagotować wodę ze szczyptą soli, dwoma ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki, kilkoma plasterkami imbiru i pieprzem cytrynowym (lub grubo zmielonym pieprzem i kilkoma łyżkami soku z cytryny).
Wrzucić do wrzątku krewetki (zamrożone). Podgrzewać. Jeśli są drobne (koktajlowe), to odcedzić jeszcze przed ponownym zagotowaniem wody. Jeśli większe, to zagotować i odczekać chwilę.
Uwaga! Odcedzić należy do garnka - tak, aby zachować wywar.

Wywar doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby uzupełniając wodą, wrzucić makaron ryżowy, przykryć i odczekać do czasu zmięknięcia makaronu, wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dodać posiekany imbir i czosnek. Podsmażyć 1-2 minuty. Dodać paprykę w proszku/chili. Znów krótko podsmażyć. Zdjąć warzywa z patelni na talerzyk.

Rozrobić sos sojowy z octem i miodem. Wylać na patelnię, na której smażyły się papryka i imbir. Gotować chwilę, aż lekko skarmelizuje. Jeśli nie używamy miodu, po prostu trochę odparować.

Dodać na patelnię makaron ryżowy, warzywa i sezam. Podsmażyć. Na koniec dodać krewetki, pomieszać, smażyć jeszcze minutę i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz