Czyli jak zrobić smaczne ciasto jeszcze bardziej IG i jeszcze niechcący bezglutenowe :)
Mąka kokosowa daje bardzo silny, słodkawy smak i zapach kokosa. Niestety, ze względu na brak glutenu, jest bardziej sucha i mniej się lepi, niż tradycyjne mąki. Mimo to z pewnością ma potencjał i będę ją wypróbowywać jeszcze w innych przepisach.
- 150 g mąki kokosowej
- 30 g ksylitolu (można dać mniej, wyszło dość słodkie)
- 3 jaja
- 50 g masła
- 70 g śmietany 12%
- 3-4 duże jabłka
- cynamon
Masło roztopić w rondelku i wystudzić. Wymieszać mąkę, ksylitol, jaja, masło i śmietanę, zagnieść ciasto. Będzie plastyczne jak plastelina, nie będzie się kleić do rąk, ale będzie się bardziej kruszyć, niż stanowić zbitą całość.
Ciastem wykleić formę na tartę.
Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i układac dokoła na cieście. Posypać cynamonem, u mnie świeżo startym :)
Piec jeszcze ok. 25-30 minut.
Super przepis! Bardzo lubię mąkę kokosową, nadaję świetny smak. Tarta na pewno jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuń