UWAGA

Uwaga :) Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Nie udzielam porad medycznych i dietetycznych, ponieważ wykracza to poza moje kompetencje. Wszystkie przepisy tworzę w wersji jak najbardziej pasującym do mojej własnej wiedzy o cukrzycy i insulinooporności. Każdy organizm jest inny - sami najlepiej wiecie, jak reagujecie na różne składniki pokarmowe i co Wam służy, a co nie. Zatem nie mogę dać gwarancji, że przy różnych schorzeniach wszystkie składniki przepisów będą całkowicie zdrowe dla każdego. Robię, co mogę, korzystajcie z rozwagą :)

Dziękuję, że tu jesteście i życzę wielu inspiracji :)

czwartek, 22 grudnia 2016

Tarta z jabłkami na spodzie z mąki kokosowej - bez cukru

Czyli jak zrobić smaczne ciasto jeszcze bardziej IG i jeszcze niechcący bezglutenowe :)
Mąka kokosowa daje bardzo silny, słodkawy smak i zapach kokosa. Niestety, ze względu na brak glutenu, jest bardziej sucha i mniej się lepi, niż tradycyjne mąki. Mimo to z pewnością ma potencjał i będę ją wypróbowywać jeszcze w innych przepisach.


Składniki:
  • 150 g mąki kokosowej
  • 30 g ksylitolu (można dać mniej, wyszło dość słodkie)
  • 3 jaja
  • 50 g masła
  • 70 g śmietany 12%
  • 3-4 duże jabłka
  • cynamon
Masło roztopić w rondelku i wystudzić. Wymieszać mąkę, ksylitol, jaja, masło i śmietanę, zagnieść ciasto. Będzie plastyczne jak plastelina, nie będzie się kleić do rąk, ale będzie się bardziej kruszyć, niż stanowić zbitą całość.
Ciastem wykleić formę na tartę.
Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i układac dokoła na cieście. Posypać cynamonem, u mnie świeżo startym :)
Piec jeszcze ok. 25-30 minut.


1 komentarz:

  1. Super przepis! Bardzo lubię mąkę kokosową, nadaję świetny smak. Tarta na pewno jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń